Vinterhajk

För en vinterhajk går det inte att sammanställa en absolut utrustningslista, alla har olika behov och det enda sättet att veta vad man själv behöver är att åka på många vinterhajker och andra scoutevenemang och prova sig fram. För att du inte ska behöva göra alla de grövsta misstagen finns här en lista på bra utrustning med förklaringar. Alla råd behöver inte följas ordagrant, men de ger en bild av vad du borde försöka uppnå med din packning. En vinterhajk är ingen polarexpedition, men genom att vara rätt klädd och utrustad gör man den väldigt mycket trevligare.

I korthet:

  • Viktigast är att du hålls torr. Nästviktigast är att du hålls varm.
  • Bomull är din värsta fiende (åtminstone för mycket bomull på fel ställen).
  • Tänk medan du packar. Packa systematiskt och ta inte med dig en massa onödiga saker.
  • Klä dig i många tunnare lager hellre än att ta på alla tjocka kläder du hittar. Det blir bekvämare, bättre ventilerat och lättare att justera hur mycket kläder du har på dig om du fryser eller svettas.

Listan:

Sovsäck – På vinterhajk sover vi i kamintält, så du behöver inte köpa en -50°-sovsäck bara för det. Det är ändå ofta ganska kallt i tältet, så en ordentlig treårstiderssovsäck är bra att ha (extremtemperaturen ofta runt -10°C). Oberoende av vad sovsäckstillverkaren skriver för temperatur på sovsäcken fryser du om du sover i den på fel sätt. Liggunderlaget och rätt kläder är därför lika viktiga.

Liggunderlag – Även om luften i tältet går lätt att värma med kamin hålls marken så gott som alltid frusen. En sovsäck är väldigt dålig på att värma dig om den är ihopklämd mellan dig och marken, och därför behövs ett liggunderlag som sköter den uppgiften (och gör natten lite bekvämare fast det skulle finnas rötter och stenar under dig). Om liggunderlaget är uppblåsbart eller i cellplast spelar inte så stor roll, men det ska vara tillräckligt tjockt och isolerande. Ett cellplastliggunderlag bör vara minst 1cm tjockt.

Rinka – På en hajk, både vinter och sommar, går man. Då bär man också all utrustning. Packa ordentligt i en rinka. Justera rinkan så den passar på din rygg. Det lönar sig inte att bära så mycket av tyngden på axlarna, använd rinkan midjerem. Packa så du orkar bära all din utrustning, och packa själv så du hittar den då du ska ha något. Packa i plastpåsar så allt hålls torrt och du håller bättre ordning i rinkan. Håll så mycket som möjligt av packningen på insidan av rinkan och undvik påsar som hänger på utsidan. Lämna lite plats (ca 10l) för gemensam utrustning, så maten, tranorna och allt annat ryms med (och se till att du orkar bära rinkan med lite gemensam utrustning i också).

Vinterjacka och -byxor – Ska tåla både att du håller på med eld och att du kryper i snö och hålla dig varm och torr. Ha inte på dig så mycket kläder att du får svårt att röra dig, då får du garanterat kallt.

Varma och vattentäta skor/stövlar – Ska vara bekväma att ha på hela dagen och hålla fötterna varma och torra. Det finns inget varmt hus att värma fötterna i, och det kan vara svårt att torka skorna om de blir våta. Ordentliga vandringsskor är bra, men det är inget fel på ett par bra vinterstövlar. Välsittande gummistövlar med ordentliga sockor i går också. Se till att skorna är rätt storlek (och lägg i extra sulor och ta på dubbla sockor om de är för stora).

Sockor (flera ombyten) – Jätteviktigt! Då skorna blir våta byter man sockor och håller på så sätt fötterna både torra och fräscha. Sockorna ska inte vara bomull! Sockor i fel storlek ökar risken för skavsår. Yllesockor på kvällen och natten i tältet är sällan en dålig idé.

Pipo och halsduk/buff – Om man så lätt som med att skydda huvud och hals kan hindra värmen från att läcka ut finns det ingen orsak att låta bli.

Vantar – Flera par, gärna både tunna och tjocka. Lönar sig att ha bytesvantar om ett par blir våta, hajken är väldigt mycket trevligare med torra och varma händer och fötter.Tjocka och dyra slalomvantar är inte nödvändigtvis så mycket bättre än lite tunnare med bättre rörlighet. Du behöver vantar du kan handskas med eld med, så om du inte vill slita på dina andra vantar kan du ta med ett par arbetshandskar.

Underkläder – Tillräckligt med ombyten, så du hålls torr och fräsch. Sov inte i samma underkläder som du har på dagen!

Underställ – Långkalsonger och en teknisk t-skjorta är ett bra alternativ, ett skidunderställ är fantastiskt. Konstmaterial eller (merino)ull håller dig varm fast du blir våt, i motsats till bomull. Ha gärna ett bytesunderställ. Sov inte i samma som du har på dagen, om du vill kan du fast sova i bomullskläder.

Varma byxor – Fortfarande, undvik bomull, även om det inte är lika kritiskt längre från kroppen.

Fleece eller ylletröja – En varm tröja av något annat än bomull. Skönt speciellt på kvällen.

Puukko – En riktig puukko. Behöver inte vara en dyr och fin, en för ett par euro från järnaffär räcker bra. Se till att den är vass, det gör den trevligare och betydligt säkrare at använda. En fällkniv ersätter inte en puukko, den fungerar bara som ett komplement.

Matkärl – En djup plasttallrik, mugg, gaffel, kniv och sked. Ett Light My Fire-mealkit eller en klassisk matback fungerar, men det gör i stort sett allt annat som inte går sönder genast också. Förvara i en påse. Ta också med en kärlhandduk!

Kompass

Scouthalsduk

Medlemsbok – Om du har en sån.

Ficklampa – Med fungerande batterier! Pannlampa är ännu bättre. Onödigt att köpa den största och dyraste du hittar, så länge du kan lysa så du hittar i mörkret med den är det bra.

Tändstickor

Tidningspapper – Skorna är alltid våta på kvällen, och det absolut bästa sättet att torka dem är att fylla dem med tidningspapper (några sidor ur en dagstidning) före man lägger sig. Väldigt mycket skönare med skor som inte är våta och kalla på morgonen.

Hygienartiklar – Tandborste, tandkräm, näsdukar, annat du anser dig behöva.

Personlig första hjälpen-utrustning – Lite plåster, putsdukar och sånt. Medicin om du har sjukdomar som behöver sån. Behöver inte vara ett dyrt första hjälpen-kit för extremexpeditioner.

Vattenflaska/-flaskor – Ca 1-1,5 liter, fyllda före avfärd.

Rinkaregnskydd – Lönar sig att skydda sin rinks för snö! De flesta rinkor har ett inbyggt regnskydd. Om inte kan det ersättas av en sopsäck som rinkan ryms in i.

Pulka – Rolig att ha om det finns ordentligt med snö, både för att åka i och för att dra tält, kaminer, packning och patrullkompisar i. Är dock absolut inget måste.

Pengar – I regel betalas deltagaravgiften på hajken. Kolla anmälningslappen för den här saken.

Busskort – Vinterhajk involverar ofta, men inte alltid, bussresor, som du i så fall betalar själv med busskort eller pengar. Kolla anmälningslappen för det också.